Asperges

De Nederheide Aspergekwekerij

Asperges koken

De asperges, het witte goud, verdienen natuurlijk een gepaste bereidingswijze, om de smaak optimaal tot hun recht te laten komen.

Asperges koken

De asperges, het witte goud, verdienen natuurlijk een gepaste bereidingswijze, om de smaak optimaal tot hun recht te laten komen. U kunt asperges op verschillende manieren bereiden en asperges koken is er één van.

Plaats de asperges in een hoge met licht gezouten, kokend water. Voeg een beetje boter en een klein suikerklontje toe om tijdens het koken het aroma te verfijnen. Houdt tijdens het koken van de asperges er rekening mee dat de stengels boven het water uit moeten steken.

De kooktijd is natuurlijk afhankelijk van de dikte van de asperges, maar hanteer tenminste een kooktijd van tien minuten. Wanneer u een grote hoeveelheid asperges gaat koken duurt het koken al snel zo?n 15 tot 20 minuten!

Hoe weet u of uw asperges gaar zijn?

Laat tijdens het koken van de asperges de asperges zoveel mogelijk met rust; hoe meer beweging in de pan, des te groter de kans dat uw asperges breken! Als het einde van de kooktijd in zicht is, controleert u de gaarheid van de asperges met een vork of mes. Prik voorzichtig in de ondereinden van de asperges; voelt u weinig tot geen weerstand en zijn de stengels zacht, dan zijn de asperges gaar.

Wij zijn gewend om groenten, wanneer deze gaar zijn, direct af te gieten. Doe dit nooit bij asperges! Allereerst is de kans op het breken van de stengels erg groot en ten tweede kunt u van het kookvocht nog een heerlijke soep of saus maken! Schep daarom de gekookte asperges altijd met een schuimspaan uit de pan.

Tip!

Verhit in een koekenpan een grote hoeveelheid boter en bak de onderkantjes van de gekookte asperges hierin. Voeg al roerend bloem toe en schenk beetje bij beetje het kookvocht van de asperges erbij. Blijf ondertussen goed roeren! Breng nu de soep op smaak met zout, peper en een scheutje room.

Contactgegevens
Aspergekwekerij "De Nederheide"
Nederheide 1
4721 PC Schijf
tel: 0165-534193
Email: info@aspergehof.nl

BTW: NL155234420B01
KvK: 20108240
Een ware delicatesse
 


Voedingswaarde
De Voedingswaarde van asperges per 100 gram:
Enegrie: 67Kj/ 16 kcal
Vitamine A: 3 mg.
Vitamine B1: 0,10mg.
Vitamine B2: 0,07mg.
Vitamine C: 30mg.
Calcium: 20mg.
Fosfor: 60mg.
Ijzer: 1mg.
Vezels: 1,5 gr.