Asperge kaasvlaai

Gebruiksmoment: Lunch/brunch gerecht
Aantal personen: 8
Bereidingswijze: Bakken
Bereidingstijd: 60 minuten
Soort keuken: Nederlands
Moeilijkheid:
Bron: Internet

Ingrediënten

  • 20 gram gist (deeg)
  • 3/4 dl lauwe melk (deeg)
  • 200 gram bloem (deeg)
  • zout (deeg)
  • 40 gram boter (deeg)
  • 1 ei (deeg)
  • 0.5 literblik asperges (vulling)
  • 2 sneden ontkorst brood (vulling)
  • 25 gram boter (vulling)
  • 400 gram jong belegen Goudse kaas in plakken (vulling)
  • 5 eierdooiers (vulling)
  • 1 1/2 dl slagroom (vulling)
  • 1 1/2 dl aspergevocht (vulling)
  • 50 gram tarwezetmeel of maïzena (vulling)
  • 150 gram achterham en 3 hardgekookte eieren (garnering)

Bereidingswijze
Meng de gist aan met wat melk. Zeef de bloem boven een kom, voeg het zout toe en maak een kuiltje in het midden. Smelt de boter en schenk dit samen met de aangemengde gist, de rest van de melk en het ei in het kuiltje. Roer alles goed door elkaar en kneed de ingrediënten tot een soepel deeg. Laat het deeg op een warme, vochtige, tochtvrije plaats ca. 30 minuten rijzen. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht. Bekleed een beboterde en met bloem bestoven pie- of vlaaivorm van 24 cm doorsnede met het deeg. Laat de asperges uitlekken maar vang het vocht op. Snijd het brood in blokjes en bak ze in de boter bruin. Leg op het deeg de plakken kaas, de blokjes brood en de in 2 cm gesneden asperges. Houd 24 stukjes asperges achter voor de garnering. Roer de eierdooiers los, voeg room, aspergevocht, tarwezetmeel, zout en peper toe en giet dit over de asperges.

Bak de vlaai onder in de voorverwarmde oven (225 °C, gasovenstand 5-6) in ca. 30 minuten gaar en bruin. Snijd de vlaai in 24 stukjes. Garneer ze met een plakje ei en een in ham gerold stukje asperge.